zaterdag 8 november 2014

Welkomstwoord van Leon & Rob

Welkom bij Venloos Verleden. Een nieuw medium op internet waarop fotograaf Leon Vrijdag en journalist Rob Buchholz zich presenteren. Twee oud klasgenoten van de middelbare school die elkaar in het najaar van 2013 weer voor het eerst uitgebreid spraken. Gesprekken waaruit bleek dat beide heren met een zelfde soort idee rondliepen. Een idee om op internet iets met onze eigen stad te gaan doen. Waarom doen wij dit? Waarom de keuze om over de geschiedenis van Venlo te vertellen en verbeelden? In deze introductie een antwoord op deze vragen.

Het idee ontstond ruim een jaar geleden. Leon nam contact met Rob op om eens de koppen bij elkaar te steken. Eind oktober volgde een eerste bespreking bij Café Central. We wilden iets doen met onze passie voor Venlo. Onze stad. Diverse ideeën passeerden het afgelopen jaar de revue. Uiteindelijk viel in de zomer het kwartje definitief. We belichten de rijke historie van Venlo. Ja, daar is al heel veel over verteld. Maar ook heel veel nog niet. Bovendien zijn misschien niet alle verhalen meer duidelijk zichtbaar of terug te vinden. Er is een duidelijke rolverdeling: Leon maakt de foto’s, Rob schrijft de artikelen. Het is een idee waarin we allebei ons ei kwijt kunnen.

Belangrijk is dat wij het leuk vinden. Nog veel belangrijker is – en dat hopen we van ganser harte – dat andere mensen het leuk vinden. En dat met name ‘De Venlonaar.’ Wie zich Venlonaar voelt, voelt zich hopelijk ook tot deze verhalen en foto’s aangetrokken. Nee, we gaan niet wekelijks over een bepaald onderwerp publiceren. Op dit moment ontbreekt daarvoor gewoon de tijd. Tijd die wij stoppen in ons werk, privésituaties en sociale leven. Maar toch willen wij minimaal één - en als het even lukt twee - maal per maand een verhaal vertellen en verbeelden. Een verhaal dat vaak aansluit bij de actualiteit of tijd van het jaar, maar soms ook een onderwerp waarvan wij vinden dat het verteld moet of mag worden.

De naam van dit medium Venloos Verleden is bedacht door Jac Buchholz, broer van Rob, en ook journalist cq schrijver. Venloos Verleden Verteld en Verbeeld was zijn idee. Dat leek net te lang. Daarom hakten wij deze titel in twee stukken. Venloos Verleden als basis. Verteld en Verbeeld als ondertitel.

Wat is ons doel? Zoals gezegd: we vinden het vooral leuk om te doen. Er is nog geen hoger doel of strategisch plan. We hopen vooral dat mensen dit leuk vinden en de artikelen plus foto’s waarderen. Beschouw het maar als een hobby. Hierdoor kunnen wij verhalen vertellen en foto’s verbeelden die dankzij het internet voor iedereen toegankelijk zijn. Voorlopig in vorm van een blog, in de toekomst misschien als echte website.

We beginnen met een serie van drie artikelen over de geschiedenis van de 11e van de 11e. Vandaag zaterdag deel 1 over de betekenis van het getal en de datum, zondag en maandag de twee delen die het verhaal over het vieren van deze dag in Venlo vertellen en verbeelden. Ergens in december komt een vervolg. De onderwerpen zijn al gekozen. Ook zijn er al ideeën voor januari, februari en verder. Via de diverse sociale media – Facebook en Twitter - maken wij bekend wanneer een nieuw artikel of onderwerp aan bod komt. Niemand hoeft dus iets te missen.

Wij wensen iedereen veel lees- en kijkplezier op dit blog.

Leon Vrijdag, fotograaf



Rob Buchholz, journalist



Geen opmerkingen:

Een reactie posten